Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

V Indii trávi karanténu v prezidentskom paláci okolo 500 zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR Oliver Ondráš

Indický prezident a jeho poradcovia však do kontaktu s týmito pracovníkmi neprišli, a karanténu preto nemusia absolvovať.

Naí Dillí 21. apríla (TASR) - Karanténu v prezidentskom paláci Naí Dillí, hlavnom meste Indie, trávi od utorka približne 500 jeho zamestnancov. Dôvodom sú obavy zo šírenia nového koronavírusu medzi najvyššími vládnymi predstaviteľmi, keďže príbuzná jedného z pracovníkov upratovacej služby mala pozitívny test na ochorenie COVID-19, píše v utorok agentúra Reuters.

Indický prezident Rám Náth Kóvind a jeho poradcovia však do kontaktu s týmito pracovníkmi neprišli, a karanténu preto nemusia absolvovať. Rodiny zamestnancov, ktorí sú ubytovaní v areáli paláca, však dostali príkaz nevychádzať von. Siedmich rodinných príslušníkov pracovníka upratovacej služby už izolovali v karanténnom zariadení.

"Doposiaľ nemal nijaký zamestnanec kancelárie prezidenta pozitívny test na ochorenie COVID-19 a kancelária spolu s miestnou samosprávou prijímajú všetky preventívne opatrenia vyžadované podľa vládnych usmernení," uvádza sa v stanovisku prezidentskej kancelárie.

Podľa indickej ústavy má prezident skôr reprezentatívnu funkciu, kým predseda vlády a jeho kabinet disponujú výkonnými právomocami.

India v pondelok hlásila najvyšší denný nárast počtu prípadov. V rovnakom čase v krajine uvoľnili niektoré obmedzenia zavedené v boji s koronavírusom. Po novom tak môžu zamestnanci napríklad cestovať medzi jednotlivými indickými štátmi na svoje pracoviská, avšak za prísnych podmienok. Ich prepravu musí zabezpečiť zamestnávateľ. Epidemiológovia predpokladajú, že India dosiahne vrchol epidémie v júni.

Celkový počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v Indii dosiahol 18.984. Chorobe podľahlo 603 osôb a vyliečilo sa 3259.