Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Indonézii zabili novozélandského pilota, ďalší je mesiace v zajatí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Pilot zahynul po pristátí vrtuľníka v izolovanej oblasti, uviedli úrady vo vyhlásení.

Jayapura 5. augusta (TASR) - Povstalci v indonézskej provincii Papua v pondelok zabili pilota vrtuľníka z Nového Zélandu. Ďalší štyria pasažieri sú v bezpečí, uviedla tamojšia polícia. TASR informuje na základe agentúry Reuters.

Pilot zahynul po pristátí vrtuľníka v izolovanej oblasti, uviedli úrady vo vyhlásení. Povstalecká Národná oslobodzovacia armáda Západnej Papuy (TPNPB) na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovala.

Približne pred 18 mesiacmi uniesli povstalci iného pilota z Nového Zélandu, ktorý zostáva v zajatí. Phillip Mehrtens pracoval pre indonézsku leteckú spoločnosť Susi Air, keď sa ho vo februári minulého roka na letisku Nduga zmocnili rebeli z TPNPB. Výmenou za jeho prepustenie žiadajú, aby Indonézia uznala nezávislosť Papuy. Pilotovo zadržanie zdôvodnili tým, že indonézska armáda vojensky spolupracuje s Novým Zélandom.

Papua je najväčšou indonézskou provinciou a do roku 2002 sa volala Irian Jaya. Rozprestiera sa na väčšine územia západnej časti ostrova Nová Guinea. Na východe susedí so štátom Papua Nová Guinea.

Provincia Papua je bohatá na prírodné zdroje a o nezávislosť od Indonézie sa snaží od roku 1969. Vtedy sa dostala pod indonézsku správu na základe hlasovania, ktoré sa konalo pod dohľadom OSN.

Prvý podobný únos separatisti z indonézskej Papuy vykonali v roku 1996, keď v zajatí držali 24 členov vedeckej expedície, ktorí podľa indonézskych úradov poškodili miestnu kmeňovú svätyňu.