Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

V Indonézii zahynulo 11 ľudí pri zosuve pôdy, ďalší sú nezvestní

Na snímke zverejnenej Indonézskou národnou pátracou a záchrannou agentúrou (BASARNAS) je v pondelok 8. júla 2024 v Suwawe na ostrove Sulawesi v Indonézii ošetrovaná zranená obeť zosuvu pôdy. Foto: TASR-AP

Do záchrannej akcie bolo zapojených najmenej 180 ľudí vrátane policajtov a vojakov.

Makasar 8. júla (TASR) - Pri zosuve pôdy v blízkosti nezákonnej bane na zlato na indonézskom ostrove Sulawesi zahynulo najmenej 11 ľudí, ďalších 19 je nezvestných. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady, píše TASR podľa agentúry AFP.

Zosuv pôdy spôsobený prívalovými dažďami zasiahol odľahlú dedinu v provincii Gorontalo v sobotu neskoro večer. Zachrániť sa doteraz podarilo päť ľudí, utrpeli však zranenia rôzneho rozsahu.

Do záchrannej akcie bolo zapojených najmenej 180 ľudí vrátane policajtov a vojakov. Tým operáciu komplikoval náročný a ťažko dostupný terén, píše AFP s odkazom na tamojšie úrady.

V Indonézii sú zosuvy pôdy pomerne časté, najmä počas obdobia dažďov od novembra do apríla. Júl je však zvyčajne obdobím sucha a silné dažde sú zriedkavé.

V máji zahynulo najmenej 15 ľudí po tom, ako zosuvy pôdy a záplavy v provincii Južné Sulawesi zmietli desiatky domov a poškodili cesty. Mesiac predtým zosuv pôdy v tej istej provincii zabil 20 ľudí.

Nepovolené bane sú bežné na celom tomto súostroví v juhovýchodnej Ázii, ktoré je bohaté na nerastné suroviny. Opustené miesta tam lákajú miestnych obyvateľov, ktorí ťažia zvyšky zlatej rudy bez náležitého bezpečnostného vybavenia, píše AFP.