Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

V Iraku popravili 21 osôb, väčšina z nich bola obvinená z terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa irackého práva sa trestné činy terorizmu a vraždy trestajú smrťou a dekréty o poprave musí podpísať prezident.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bagdad 26. septembra (TASR) - Najmenej 21 ľudí v Iraku popravili obesením, pričom väčšina z nich bola odsúdená za teroristické činy. Medzi popravenými bola aj jedna žena, uviedli v stredu tri iracké bezpečnostné zdroje. Ide údajne o najvyšší počet popráv za jeden deň v Iraku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Dvadsaťjeden odsúdených vrátane jednej ženy bolo popravených" na základe obvinení vrátane "terorizmu" a členstva v džihádistickej skupine Islamský štát, oznámil iracký bezpečnostný predstaviteľ. Popravená žena bola údajne súčasťou skupiny, ktorá v roku 2019 zabila osobu. Mladého muža obvineného zo streľby zabili a jeho telo zavesili na stĺp. Podľa zdrojov boli všetci popravení irackými občanmi.

Iracké súdy v posledných rokoch vyniesli stovky rozsudkov smrti a trestov doživotného odňatia slobody nad Iračanmi odsúdenými za terorizmus. Skupiny na ochranu práv tieto procesy označili za unáhlené.

Podľa irackého práva sa trestné činy terorizmu a vraždy trestajú smrťou a dekréty o poprave musí podpísať prezident.

V júli obesili desať osôb v meste Násiríja pre obvinenie z terorizmu. Skupiny na ochranu práv následne vyzvali na zrušenie trestu smrti.

V apríli popravili v Iraku 11 ľudí a v máji 19 osôb. Odborníci OSN v júni uviedli, že sú znepokojení vysokým počtom verejne oznámených popráv - od roku 2016 ich totiž bolo takmer 400.