Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Zahraničie

V Iraku popravili desať osôb odsúdených za terorizmus

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Iracké súdy v posledných rokoch vyniesli stovky rozsudkov smrti a trestov doživotného odňatia slobody nad Iračanmi odsúdenými za terorizmus.

Bagdad 23. júla (TASR) - Iracké úrady v pondelok popravili obesením desať ľudí odsúdených za teroristické činy a za členstvo v skupine Islamský štát. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Iracké súdy v posledných rokoch vyniesli stovky rozsudkov smrti a trestov doživotného odňatia slobody nad Iračanmi odsúdenými za terorizmus. Skupiny na ochranu práv tieto procesy označili za unáhlené.

Podľa irackého práva sa trestné činy terorizmu a vraždy trestajú smrťou a dekréty o poprave musí podpísať prezident.

Podľa zdravotníckeho predstaviteľa boli odsúdení popravení obesením vo väznici al-Hut v meste Násiríja.

Al-Hút je neslávne známe väzenie - mnohí Iračania tvrdia, že tí, ktorí sú tam uväznení, nikdy nevyjdú živí, vysvetľuje AFP.

Irak bol kritizovaný za procesy, v ktorých sa za trestný čin terorizmu ukladá trest smrti bez ohľadu na to, či bol obžalovaný aktívnym bojovníkom. Skupiny na ochranu práv tiež varovali, že priznania boli niekedy pravdepodobne získané pomocou mučenia.

V apríli popravili v Iraku 11 ľudí a v máji 19 osôb. Odborníci OSN v júni uviedli, že sú znepokojení vysokým počtom verejne oznámených popráv - od roku 2016 ich totiž bolo takmer 400, vrátane 30 v tomto roku.

"Ak sú svojvoľné popravy rozsiahle a systematické, môžu predstavovať zločiny proti ľudskosti," uviedli osobitní spravodajcovia OSN vrátane experta na mimosúdne, hromadné alebo svojvoľné popravy Morrisa Tidballa-Binzu. Dodali, že podľa oficiálnych záznamov čaká v Iraku na trest smrti 8000 väzňov.