Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

V Iráne popravili štyroch ľudí za smrtiaci kontaminovaný alkohol

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Odsúdených obesili v ústrednej väznici v meste Karadž západne od Teheránu.

Teherán 23. októbra (TASR) - Štyroch ľudí, ktorí vyrábali a predávali smrtiaci kontaminovaný alkohol, obesili v Iráne. Miestne úrady v stredu uviedli, že po požití tohto alkoholu zomrelo 17 ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Na začiatku októbra hospitalizovali nemocnice na severe Iránu vyše 190 ľudí, ktorí vykazovali vážne príznaky otravy alkoholom. Pôvodne niektoré médiá uvádzali, že o život prišlo údajne až 26 osôb.

Odsúdených obesili v ústrednej väznici v meste Karadž západne od Teheránu.

Irán zakázal výrobu a konzumáciu alkoholických nápojov po islamskej revolúcii v roku 1979, preto si ho musia Iránci buď zaobstarať na čiernom trhu, alebo si ho musia vyrobiť sami, píše DPA.

Podomácky vyrobený alkohol môže obsahovať metanol, ktorý môže spôsobiť oslepnutie, vo veľkých množstvách dokonca smrť. Takéto prípady nie sú v Iráne neobvyklé, v posledných rokoch zaznamenali niekoľko prípadov otravy alkoholom.

Na začiatku pandémie koronavírusu v roku 2020 zomrelo v Iráne na otravu metylalkoholom viac než 210 ľudí, ktorí uverili fáme, že pitie alkoholu pomáha zničiť koronavírus.

Zo zákazu požívať alkohol majú v Iráne výnimku len príslušníci kresťanskej, židovskej a zoroastrijskej menšiny. Cudzinci ho musia rešpektovať.