Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

V iránskom komplexe Párčín zahladzovali stopy po jadrovom programe

Inšpektori usúdili, že vo vojenskom komplexe došlo k pozemným zahladzovacím prácam a zničeniu niektorých budov.

Viedeň 30. mája (TASR) - V iránskom vojenskom komplexe Párčín, kde by sa podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) mohli vyvíjať jadrové zbrane, sa vo veľmi nedávnej minulosti uskutočnili oveľa rozsiahlejšie "zahladzovacie práce", ako si agentúra OSN na základe svojich zistení doteraz myslela. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa inšpektorov MAAE Hermana Nackaertsa, ktorý to povedal predstaviteľom členských štátov tejto organizácie na stretnutí za zatvorenými dverami vo Viedni.

Nackaerts podľa viacerých účastníkov stretnutia uviedol, že na základe satelitných záberov vytvorených v období od 5. do 25. mája inšpektori usúdili, že vo vojenskom komplexe došlo k pozemným zahladzovacím prácam a zničeniu niektorých budov.

Inšpektori MAAE chcú Párčín nachádzajúci sa neďaleko Teheránu navštíviť čo najskôr v rámci preverovania jadrových aktivít Iránu. Podľa doterajších zistení MAAE sa v tomto komplexe testovali viaceré kľúčové súčasti pripravovaných jadrových hlavíc.

Riaditeľ MAAE Jukija Amano sa s iránskymi predstaviteľmi dohodol 21. mája na podmienkach plánovanej návštevy. Šéf iránskej jadrovej agentúry Ferejdún Abbásí však v nedeľu povedal, že MAAE ešte musí oznámiť Iránu dôvody inšpekcie.

Iránsky vyslanec pri MAAE Alí Asghar Soltaníja najnovšie obvinenia o zahladzovaní stôp nekomentoval. Povedal však, že ohlasovaná inšpekcia sa po podpise dohody uskutoční podľa plánu. "A potom sa celý svet dozvie, že celý ten rozruch a obvinenia sú neopodstatnené," uviedol Soltaníja podľa DPA.