Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

V Jakutsku vyhlásili núdzovú situáciu pre lesné požiare

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do hasenia vyše 100 lesných požiarov je v Jakutsku zapojených približne 1500 hasičov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 1. júla (TASR) - Úrady v Jakutsku na ruskom Ďalekom východe vyhlásil núdzovú situáciu v reakcii na ničivé lesné požiare, ktoré horia na vyše 331.000 hektároch pôdy. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Do hasenia vyše 100 lesných požiarov je v Jakutsku zapojených približne 1500 hasičov. Podľa ministerstva evidujú v súčasnosti v 18 ruských subjektoch vyše 350 lesných požiarov, ktoré postihli celkovo asi 600.000 hektárov pôdy. Najviac zasiahnutý je Ďaleký východ.

Požiare v ruskom arktickom regióne produkujú v posledných týždňoch množstvo dymu, ktorý zahltil mnohé mestá. Väčšina požiarov sa vyskytuje na severovýchode Ruska, kde boli zničené rozsiahle lesné oblasti a stepi aj vlani.

Služba monitorovania atmosféry programu Copernicus (CAMS) pripisuje šírenie lesných požiar v Jakutsku vyšším teplotám vzduchu a menšiemu počtu dažďových zrážok než je obvyklé. Podľa údajov európskeho monitorovacieho programu Copernicus sú tamojšie teploty aktuálne vyššie o sedem stupňov Celzia v porovnaní s dlhodobým priemerom medzi rokmi 1991 a 2020 a v regióne navyše panuje nezvyčajné sucho.

Ruská letecká služba pre ochranu lesov predpokladá, že v dôsledku sucha vypuknú aj ďalšie lesné požiare. Silný vietor a sucho totiž spôsobujú ich šírenie. Ruskí hasiči pritom majú tendenciu nechávať horieť požiare v ťažko dostupných regiónoch pre nedostatok personálu a zdrojov na ich uhasenie, píše DPA.