Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Zahraničie

V Japonsku našli telo pilota stíhačky F-15, ktorá zmizla z radarov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stroj patriaci Japonským vzdušným silám sebaobrany (JASDF) zmizol počas výcvikovej misie 31. januára krátko po štarte z leteckej základne Komacu v prefektúre Išikawa.

Tokio 13. februára (TASR) - Japonská armáda našla telesné pozostatky jedného z dvoch členov posádky dvojmotorového stíhacieho lietadla typu F-15, ktoré pred dvoma týždňami zmizlo z radarov. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie japonského letectva.

Stroj patriaci Japonským vzdušným silám sebaobrany (JASDF) zmizol počas výcvikovej misie 31. januára krátko po štarte z leteckej základne Komacu v prefektúre Išikawa.

Príslušníci japonského námorníctva našli v Japonskom mori telo jedného člena posádky v piatok po takmer dvoch týždňoch pátrania, uviedlo letectvo. Armáda ho identifikovala, meno však nezverejnila a dodala, že pátranie po jeho kopilotovi pokračuje.

Dôvod havárie stíhačky nebol bezprostredne známy. Predchádzajúca letecká nehoda v japonskej armáde sa stala v roku 2019, keď havarovalo moderné viacúčelové stíhacie lietadlo typu F-35A. Stroj sa zrútil do mora po tom, ako pilot "utrpel priestorovú dezorientáciu".

F-15 Eagle je pôvodom americké dvojmotorové taktické stíhacie lietadlo vyvinuté spoločnosťou McDonnell Douglas a neskôr vyrábané firmou Boeing. Jeho primárnym využitím je vybojovanie vzdušnej nadvlády, avšak v prípade potreby vie byť využité aj na ničenie pozemných cieľov. Japonské letectvo disponuje zhruba 200 lietadlami typu F-15J a F-15DJ, ktoré na základe licencie od Američanov vyrobila japonská spoločnosť Mitsubishi Heavy Industries.