Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

V Juhoafrickej republike sa konala inaugurácia prezidenta Ramaphosu

Na snímke staronový prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa počas svojej inaugurácie v meste Tshwane v Juhoafrickej republike v stredu 19. júna 2024. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa tiež, že prezident vytýči agendu na záchranu kolabujúcej juhoafrickej ekonomiky.

Pretória 19. júna (TASR) - Cyril Ramaphosa v stredu zložil prezidentský sľub, čím sa začalo jeho druhé funkčné obdobie vo funkcii prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR).

Ako informovala britská stanica BBC, Ramaphosa bol minulý týždeň poslancami juhoafrického parlamentu opätovne zvolený za prezidenta. Predchádzala tomu dohoda medzi Africkým národným kongresom (ANC), jej dlhoročným súperom - Demokratickou alianciou (DA) a ďalšími stranami o vytvorení koaličnej vlády.

Vo svojom inauguračnom príhovore Ramaphosa privítal vytvorenie takejto koaličnej vlády ako "začiatok novej éry". Súvisí to s faktom, že ANC, ktorá v JAR vládne od pádu režimu apartheidu v roku 1994, po prvý raz stratila v parlamente väčšinu po tom, čo voľby z 29. mája nepriniesli žiadneho jasného víťaza.

Nová vládna koalícia je posunom do politického stredu, pretože ľavicové a populistické odtrhnuté strany ANC odmietli pozvanie pripojiť sa k vláde národnej jednoty, konštatovala BBC.

Očakáva sa, že Ramaphosa v najbližších dňoch vymenuje novú vládu, v ktorej budú noví koaliční partneri – DA a tri ďalšie menšie strany. Spolu má koalícia v parlamente 68 percent mandátov.

Predpokladá sa tiež, že prezident vytýči agendu na záchranu kolabujúcej juhoafrickej ekonomiky.

Inauguráciu staronového prezidenta bojkotovala strana Kopija národa (uMkhonto weSizwe - MK), ktorú pred šiestimi mesiacmi založil bývalý prezident JAR Jacob Zuma. Zuma deklaroval, že predstavitelia KM sa na "tejto fraške" nezúčastnia.

Strana MK, ktorá získala 15 percent hlasov a tým aj 58 poslaneckých kresiel, minulý piatok bojkotovala aj prvú schôdzu nového parlamentu.