Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

V Jekaterinburgu sa začal súd s Američankou s ruským občianstvom

Ilustračné foto. Foto: TASR

Bezpečnostná služba tvrdí, že žena spáchala vlastizradu tým, že krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine poskytla finančnú pomoc cudziemu štátu pri aktivitách namierených proti bezpečnosti Ruska.

Moskva 20. júna (TASR) - Na súde v ruskom meste Jekaterinburg sa vo štvrtok začalo pojednávanie s mladou ženou s ruským a americkým občianstvom, ktorá je stíhaná pre podozrenie z vlastizrady. Dopustila sa jej darovaním 50 dolárov pre charitatívnu organizáciu na pomoc Ukrajine.

Ako pripomenula agentúra AFP, 32-ročnú Američanku ruského pôvodu Xeniu Karelinovú zadržali v januári počas návštevy u príbuzných v Jekaterinburgu.

Ruská Federálna bezpečnostná služba tvrdí, že žena spáchala vlastizradu tým, že krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine poskytla finančnú pomoc cudziemu štátu pri aktivitách namierených proti bezpečnosti Ruska. Okrem toho sa opakovane zúčastňovala na protestoch proti vojne na Ukrajine. Hrozí jej za to 20 rokov väzenia.

V Rusku okrem Karelinovej väznia aj dvoch amerických novinárov - Evana Gershkovicha z denníka The Wall Street Journal a Alsu Kurmaševovú, ktorá v Prahe pracovala pre Rádio Sloboda (RFE/RL). Trest za špionáž vynesený ruským súdom si vo väzení odpykáva bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan. Ďalšieho amerického vojaka odsúdil v stredu súd na ruskom Ďalekom východe na tri roky a deväť mesiacov za vyhrážanie sa zabitím svojej priateľke a za krádež.