Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Vojenské cvičenie USA a Filipín bolo uskutočnené v Juhočínskom mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cvičenie sa konalo výhradne na území a vo výsostných vodách Filipín s cieľom zlepšiť komunikáciu a operačnú koordináciu námorných síl, informovala manilská armáda vo vyhlásení.

Manila 31. júla (TASR) - Filipíny a Spojené štáty v stredu uskutočnili námorné cvičenie v Juhočínskom mori. Spojenci zintenzívňujú spoluprácu na mori už od novembra pre narastajúce napätie zo strany Číny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Cvičenie sa konalo výhradne na území a vo výsostných vodách Filipín s cieľom zlepšiť komunikáciu a operačnú koordináciu námorných síl, informovala manilská armáda vo vyhlásení. "Tieto spoločné cvičenia s naším spojencom sú kľúčové pre posilnenie námorníctva a zabezpečenie toho, aby sme mohli efektívne spolupracovať pri ochrane našich záujmov na mori," uviedol náčelník štábu filipínskych ozbrojených síl generál Romeo Brawner.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin v utorok rokovali so svojimi filipínskymi partnermi a prisľúbili Manile pomoc 500 miliónov dolárov. Využiť sa majú na financovanie armády a pobrežnej stráže.

USA by však mohli poskytnúť Manile aj ďalšie finančné prostriedky, uviedol v stredu diplomatický zdroj. "Je možné, že na budúci rok sa vyhradí aj rozpočet pre vzdušné sily," ozrejmil zdroj a dodal, že filipínske ministerstvo obrany prejavilo záujem o nákup amerických stíhačiek F-16.

Bezpečnostná spolupráca krajín sa zintenzívnila po nástupe filipínskeho prezidenta Ferdinanda Marcosa mladšieho, ktorý sa v oblasti zahraničnej politiky prikláňa viac k Washingtonu. Jeho predchodca Rodrigo Dutert prehlboval vzťahy s Čínou.