Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

V Káhire rokovali predstavitelia Hamasu a Fatahu o vojne v Pásme Gazy

Izraelská armáda podnikla v noci z utorka na stredu 2. októbra viacero útokov v Pásme Gazy Foto: TASR/AP

Hamas a Fatah sú dlhodobými rivalmi a v roku 2007 viedli boje, po ktorých prevzal vládu v palestínskej enkláve Hamas.

Káhira 9. októbra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu oznámilo, že v egyptskej Káhire začalo rokovať s konkurenčnou palestínskou frakciou Fatah o rok trvajúcej vojne v Pásme Gazy a snahách o národnú jednotu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"V Káhire, hlavnom meste Egypta, sa začalo stretnutie medzi delegáciami hnutia Hamas a hnutia Fatah," uviedol Hamas vo svojom vyhlásení. Diskutovali o "agresii v Pásme Gazy, politickom a terénnom vývoji a o zjednotení národných snáh a postavení".

Hamas a Fatah sú dlhodobými rivalmi a v roku 2007 viedli boje, po ktorých prevzal vládu v palestínskej enkláve Hamas. Hnutie tam vládne doteraz.

Fatah naďalej dominuje v palestínskej samospráve, ktorá má obmedzenú kontrolu nad mestskými oblasťami na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Hamas v júli oznámil, že s ďalšími predstaviteľmi palestínskych frakcií vrátane Fatahu podpísal v Pekingu dohodu, v rámci ktorej majú spoločne pracovať na "národnom zjednotení".

Palestínski militanti Hamasu pred rokov októbri zaútočili na juh Izraela, ktorý následne začal s vojenskou ofenzívou v palestínskej enkláve. Táto vojna si v Pásme Gazy vyžiadala 42.010 obetí na životoch.