Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

v KĽDR Zomrel bývalý šéf propagandistického oddelenia Kim Ki-nam

Na archívnej snímke šéf propagandistického úradu v Severnej Kórei (KĽDR) Kim Ki-nam. Foto: TASR/AP

Podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA Kim Ki-nam zomrel v utorok pre pokročilý vek a poruchu viacerých orgánov. Od roku 2022 sa liečil v nemocnici.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Pchjongjang 8. mája (TASR) - Vo veku 94 rokov zomrel dlhoročný šéf propagandistického úradu v Severnej Kórei (KĽDR) Kim Ki-nam, ktorý slúžil všetkým trom generáciám vládnucej dynastie. S odvolaním sa na štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters, uvádza TASR.

Podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA Kim Ki-nam zomrel v utorok pre pokročilý vek a poruchu viacerých orgánov. Od roku 2022 sa liečil v nemocnici.

Severokórejský líder Kim Čong-un navštívil v stredu skoro ráno smútočnú sieň, aby pri rakve zosnulého vzdal poctu "revolučnému veteránovi, ktorý zostal až do konca bezhranične verný" režimu, uviedla KCNA.

Kim Ki-nam sa zaslúžil o vytvorenie kultu osobnosti okolo vládnucej dynastie Kimov. V minulosti viedol iniciatívy na potvrdenie úlohy Kim Ir-sena, všeobecne považovaného za zakladateľa KĽDR, a na podporu jeho nástupcu Kim Čong-ila vo vedení krajiny. Štátne médiá ho opísali ako prestížneho teoretika a významného politického aktivistu.

Známy je najmä tým, že viedol kľúčové oddelenie severokórejskej propagandy - v roku 1966 sa stal jeho zástupcom, o takmer 20 rokov neskôr šéfom. V 70. rokoch 20. storočia ho tiež poverili vedením štátnych novín Rodong Sinmun. Do dôchodku odišiel v roku 2017 a

Bol jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí navštívili Južnú Kóreu. V roku 2009 tam viedol delegáciu pri príležitosti pohrebu prezidenta Kim Te-džunga, ktorý sa usiloval o zmierenie s KĽDR.

Svojou úlohou hlavného propagadinstu Pchjongjangu si vyslúžil povesť v Južnej Kórei, kde ho médiá prezývajú severokórejský Goebbels - podľa ministra propagandy nacistického Nemecka Josepha Goebbelsa.