Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Kolíne zneškodnili päťtonovú bombu z čias druhej svetovej vojny

Zneškodnenú bombu prevážajú na breh na traktore 20. júna 2024 v Kolíne nad Rýnom. Nevybuchnutú leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, ktorú v stredu večer vyzdvihli z rieky Rýn v nemeckom meste Kolín nad Rýnom, sa v noci na štvrtok podarilo úspešne zneškodniť. Foto: TASR/DPA

Počas operácie bola lodná doprava na rieke Rýn pozastavená a vzdušný priestor nad danou oblasťou z bezpečnostných dôvodov uzatvorený.

Kolín nad Rýnom 20. júna (TASR) - Nevybuchnutú leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, ktorú v stredu večer vyzdvihli z rieky Rýn v nemeckom meste Kolín nad Rýnom, sa v noci na štvrtok podarilo úspešne zneškodniť, uviedli tamojší predstavitelia.

K zneškodneniu bomby došlo na palube plavidla, ktoré sa nachádzalo v dostatočnej vzdialenosti od obývaných oblastí, dodali miestne úrady. Išlo o päťtonovú bombu britskej výroby s poistkou.

Predstavitelia mesta dodali, že operácia si napriek počiatočných predpokladov nakoniec nevyžiadala evakuáciu obyvateľov.

Počas operácie bola lodná doprava na rieke Rýn pozastavená a vzdušný priestor nad danou oblasťou z bezpečnostných dôvodov uzatvorený.

Objavy nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny sú v Kolíne i ďalších nemeckých mestách bežné; počas vojny boli totiž intenzívne bombardované zo strany spojeneckých síl, pripomína DPA. Na zneškodnenie alebo bezpečnú detonáciu takejto munície sú určené špeciálne vycvičené tímy.