Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

V Kryme evakuovali vyše 1000 ľudí v dôsledku požiaru ropného skladu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

V pondelok boli v dôsledku požiaru uzatvorené cesty a železničné trate.

Moskva 8. októbra (TASR) - V dôsledku požiaru skladu ropy na anektovanom polostrove Krym bolo evakuovaných z jeho blízkosti viac než 1000 obyvateľov, uviedli v utorok tamojší predstavitelia. Ukrajina sa v utorok prihlásila k útoku na terminál, ktorý podľa vyjadrenia armády z veľkej časti slúži ruským jednotkám. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kyjev v posledných mesiacoch zvýšil počet útokov zameraných na ruský energetický sektor s cieľom znížiť príjmy, ktoré Moskva využíva na financovanie svojej invázie na Ukrajine.

Ukrajina v pondelok vyhlásila, že jej sily vykonali úspešný útok na ropnom termináli vo Feodosiji.

Ruskom dosadení predstavitelia na Kryme potom oznámili, že vypukol požiar v sklade v prístavnom meste v Čiernom mori s približne 70.000 obyvateľmi. Nehlásili žiadne obete na životoch. Rusko neuviedlo, že došlo k útoku na terminál, píše AFP.

"Na zaistenie bezpečnosti ľudí žijúcich v okolí miesta mimoriadnej situácie bolo do úkrytov dočasne evakuovaných 1047 ľudí," oznámil na Telegrame starosta mesta Fedosija Igor Tkačenko.

V pondelok boli v dôsledku požiaru uzatvorené cesty a železničné trate. Ruský úrad pre dohľad nad bezpečnosťou spotrebiteľov v pondelok uviedol, že prvé kontroly nezistili nadmerné znečistenie ovzdušia.

Požiar vypukol v termináli "Sea Oil", ktorý podľa jeho internetovej stránky "skladuje palivo pre prípad núdzových situácií a zabezpečuje energetickú bezpečnosť Krymu". Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na zdroj z oblasti bezpečnostných zložiek, sa požiar rozšíril na území v rozlohe 2500 metrov štvorcových.

Ukrajinská armáda vyhlásila, že bude v takýchto útokoch pokračovať. Ukrajinskí predstavitelia trvajú na tom, že tieto útoky sú spravodlivou odplatou za ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.