Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve zrušili plánované odstávky dodávok elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Energetická kríza na Ukrajine súvisí s útokmi ruskej armády na energetickú infraštruktúru, ktoré vo zvýšenej miere podniká od vlaňajšieho októbra.

Kyjev/Londýn 14. marca (TASR) — Plánované odstávky dodávok elektriny pre spotrebiteľov v Kyjeve a Kyjevskej oblasti už nie sú potrebné. Podľa britskej stanice BBC to v pondelok oznámila ukrajinská energetická spoločnosť DTEK.

Dodávky elektrickej energie pre všetkých obyvateľov hlavného mesta a regiónu boli obnovené, takže harmonogramy stabilizačných odstávok už neplatia, uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti DTEK.

Energetická kríza na Ukrajine súvisí s útokmi ruskej armády na energetickú infraštruktúru, ktoré vo zvýšenej miere podniká od vlaňajšieho októbra. Ich dôsledkom boli miestami rozsiahle výpadky v dodávkach elektrickej energií, tepla a vody, ale aj v komunikácii — najmä vo veľkých mestách.

BBC podotkla, že v Kyjeve dochádzalo k situáciám, že jeho obyvatelia boli bez prúdu aj 24 - 36 hodín. Dodávky elektriny boli len v noci, aj to len niekoľko hodín.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba nedávno uviedol, že Ukrajina sa nenechala zlomiť ruským "zimným terorom".

"Zvládli sme najťažšiu zimu vo svojej histórii. Bola nám zima a chýbalo nám svetlo, ale boli sme nezlomní," zdôraznil Kuleba.