Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Zahraničie

V márniciach v Libanone sú desiatky neidentifikovaných tiel

Rodiny spia na korze v Bejrúte po úteku pred izraelskými leteckými útokmi na južnom predmestí Bejrútu v Libanone v pondelok 30. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Od polovice septembra zahynulo pri izraelských útokoch na Libanon viac ako 1000 ľudí, informovali libanonské úrady.

Bejrút 30. septembra (TASR) - Libanonské úrady v pondelok vyzvali príbuzných ľudí nezvestných po vojenských operáciách izraelskej armády, aby si v špecializovaných centrách dali odobrať vzorky svojej DNA na prípadnú identifikáciu nájdených telesných pozostatkov. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

AFP uviedla, že kým používatelia sociálnych sietí žiadajú o pomoc pri hľadaní svojich príbuzných, márnice v nemocniciach sú zaplnené telami obetí, ktorú rodiny nedokážu identifikovať a nemôžu ich preto ani pochovať.

Od polovice septembra zahynulo pri izraelských útokoch na Libanon viac ako 1000 ľudí, informovali libanonské úrady.

Jednou z obetí sa minulý piatok (27. septembra) stal aj vodca hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh, ktorý prišiel o život pri leteckom útoku na juhu Bejrútu. Aj pod troskami budovy, v ktorej sa Nasralláh ukrýval, sú stále telá alebo časti tiel obetí.

Izrael za posledný týždeň intenzívne bombardoval oblasti na východe a juhu Libanonu, ako aj južné predmestia Bejrútu, čo malo za následok obete na životoch, zranených aj asi milión vysídlencov.

K tejto eskalácii došlo po takmer rok trvajúcej cezhraničnej paľbe, ktorou Hizballáh reagoval na vojenskú ofenzívu izraelskej armády voči palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Hizballáh deklaroval, že takto podporuje svojho spojenca - Hamas, ktorého teroristický útok zo 7. októbra 2023 na juh Izrael vyvolal vojnu v Pásme Gazy.