Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

V Moravskosliezskom kraji vyhlásili stav nebezpečenstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa ministra vnútra Víta Rakušana (STAN) Česká republika zatiaľ krízovú situáciu zvláda.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 14. septembra (TASR) - Moravskosliezsky kraj na severovýchode ČR v sobotu popoludní vyhlásil stav nebezpečenstva. Stalo sa tak na výzvu Ústrednej povodňovej komisie a v súvislosti s tým, že kumulačné prietoky v niektorých oblastiach na území kraja môžu presiahnuť úroveň storočnej vody. TASR o tom informuje na základe správy z webu denníka iDNES.cz.

Stav nebezpečenstva sa vyhlasuje v prípade, ak sú ohrozené životy, zdravie, majetok alebo životné prostredie. Ide o najnižší z krízových stavov, ktorý môžu orgány ČR vyhlásiť v reakcii na mimoriadnu udalosť; závažnejšími krízovými stavmi sú núdzový stav, stav ohrozenia štátu a vojnový stav.

Minister životného prostredia Petr Hladík (KDU-ČSL) uviedol, že doteraz spadlo zhruba 30 percent predpokladaných zrážok. Došlo však k nasýteniu pôdy a takmer všetky ďalšie zrážky teraz odtečú povrchovým odtokom. Doplnil, že nezanedbateľné zrážky Česko čakajú aj v pondelok.

Aj v súvislosti s tým minister nevylúčil, že stav nebezpečenstva by mohol byť vyhlásený aj v ďalších krajoch.

"Sledujeme vývoj na strednej Morave a na južnej Morave," spresnil.

Podľa ministra poľnohospodárstva Mareka Výborného (KDU-ČSL) je nutné robiť preventívne opatrenia.

"Situácia je najzložitejšia na povodí Odry, a to v oblasti Krnovska a Opavska, kde toľko retenčných priestorov k dispozícii nemáme. Nie je možné vylúčiť ani pomerne rozsiahle evakuácie občanov," doplnil minister.

Podľa ministra vnútra Víta Rakušana (STAN) Česká republika zatiaľ krízovú situáciu zvláda. Treba však počítať aj s evakuáciami obyvateľstva. Pripomenul v tejto súvislosti, že "každá obec má svoj evakuačný plán".