Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Zahraničie

V Mozambiku zastrelili opozičného právnika

Zbraň, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Právnik Elvino Dias bol zabitý spolu s ďalším kandidátom Paulom Guambem zo strany Podemos.

Maputo 19. októbra (TASR) - V sobotu v centre Maputa zastrelili právnika mozambického opozičného kandidáta na prezidenta Venancia Mondlana. Prezidentské a parlamentné voľby sa konali 9. októbra a zatiaľ neboli zverejnené ich oficiálne výsledky. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Právnik Elvino Dias bol zabitý spolu s ďalším kandidátom Paulom Guambem zo strany Podemos. Dvaja ozbrojenci ich zastrelili v centre hlavného mesta pri ich nepojazdnom aute. Pozorovateľská skupina z občianskej spoločnosti Mais Integridade označila "odporné" vraždy za "akt zastrašovania", ktorý podkopáva demokraciu.

Európska únia vydala vyhlásenie, v ktorom odsúdila zabitie Diasa a Guambeho. Vyzvala na úplné a transparentné vyšetrovanie, "ktoré postaví pred súd tých, ktorí sú zodpovední za tento odporný zločin". "V demokracii nie je miesto pre politicky motivované zabíjanie," uvádza sa v správe.

Oficiálne celoštátne výsledky volieb v Mozambiku sa majú zverejniť 24. októbra. Mondlane, ako jej hlavný súper vyhlásil svoje víťazstvo takmer okamžite po dni volieb. V Mozambiku vládne od jeho nezávislosti pred 49 rokmi strana Frelimo.

Mondlane stranu Frelimo obviňuje z volebného podvodu, keďže táto strana oznámila, že podľa predbežného sčítania hlasovacích lístkov vedie. Na pondelok preto vyzval na demonštrácie na svoju podporu.