Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

V Nemecku poslanci Bundestagu schválili bezpečnostný balík zákonov

Na snímke rokovacia sála Bundestagu. Foto: Teraz.sk - Veronika Hrabková

Balík zákonov zahŕňa všeobecný zákaz nosenia nožov na verejných podujatiach. Podľa novej legislatívy môžu žiadatelia o azyl, ktorí sú povinní odísť z krajiny, prísť o sociálne dávky.

Berlín 18. októbra (TASR) - Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag) v piatok schválili sériu zákonov týkajúcich sa bezpečnosti a prisťahovalectva, ktorý navrhla stredo-ľavá koalícia kancelára Olafa Scholza. Tzv. bezpečnostný balík je reakciou na útok v Solingene, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Balík zákonov zahŕňa všeobecný zákaz nosenia nožov na verejných podujatiach. Podľa novej legislatívy môžu žiadatelia o azyl, ktorí sú povinní odísť z krajiny, prísť o sociálne dávky, ak je za nich podľa tzv. dublinských pravidiel zodpovedná iná krajina a ak pre ich odchod z krajiny neexistujú prekážky.

Pri vyšetrovaní terorizmu má legislatíva umožniť porovnávanie biometrických údajov na internete za predpokladu, že Spolkový úrad kriminálnej polície (BKA) na to získa súhlas súdu.

Jednu časť balíka ešte musí schváliť horná komory parlamentu (Bundesrat), ktorá by o nej mala hlasovať tiež v piatok.

Legislatívu inicioval útok nožom v Solingene, pri ktorom prišli o život traja ľudia. Z útoku je podozrivý občan Sýrie, ktorý sa vyhol deportácii a zrejme konal na základe islamistických motívov.