Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zadržali muža, ktorý mal plánovať zaútočiť na vojakov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podozrivý 27-ročný muž si zaobstaral dve mačety dlhé približne 40 centimetrov.

Berlín 13. septembra (TASR) - Nemeckí policajti zadržali Sýrčana podozrivého z plánovania útoku mačetou na vojakov v Bavorsku, uviedla v piatok tamojšia prokuratúra. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Podozrivý 27-ročný muž si zaobstaral dve mačety dlhé približne 40 centimetrov. Podľa prokuratúry plánoval v meste Hof zaútočiť na nemeckých vojakov a čo najviac ich zabiť. "Týmto činom chcel upútať pozornosť a vyvolať medzi obyvateľstvom pocit neistoty," píše sa vo vyhlásení, podľa ktorého bol taktiež stúpencom radikálnej islamskej ideológie.

V posledných mesiacoch došlo v Nemecku k oživeniu radikálneho islamizmu. Koncom augusta vyvolal vo verejnosti šok útok nožom v Solingene, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát (IS) a ktorý sa odohral týždeň pred regionálnymi voľbami v dvoch spolkových krajinách v bývalom Východnom Nemecku.

Vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza následne navrhla prísnejšie pravidlá nosenia nožov na verejnosti, obmedzenie finančných dávok pre žiadateľov o azyl a väčšie právomoci polície pri riešení podozrení z islamistických hrozieb. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok taktiež oznámila obnovenie pasových kontrol na všetkých pozemných hraniciach Nemecka, čo má obmedziť nelegálnu migráciu do krajiny.