Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

V Novom Mexiku naďalej zúria ničivé požiare, zahynuli dvaja ľudia

Vzdušná cisterna zhadzuje protipožiarny prostriedok nazývaný suspenzia nad a okolo oblastí zasiahnutých lesným požiarom v obci Ruidoso. Foto: TASR/AP

Pozostatky jednej obete sa našli na sedadle vodiča v zhorenom vozidle, uviedla v stredu polícia štátu Nové Mexiko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 20. júna (TASR) - Dvaja ľudia zahynuli v dôsledku lesných požiarov na juhu amerického štátu Nové Mexiko. Plamene tam už zničili najmenej 500 obydlí a z horskej obce Ruidoso museli evakuovať približne 8000 miestnych obyvateľov. TASR informuje podľa štvrtkovej správy agentúry Reuters.

Pozostatky jednej obete sa našli na sedadle vodiča v zhorenom vozidle, uviedla v stredu polícia štátu Nové Mexiko. Neskôr sa ukázalo, že ide o 60-ročného muža.

Podľa guvernérky Michelle Lujanovej Grishamovej bolo dvoma požiarmi zničených približne 500 domov a poškodených ďalších najmenej 1400. Ide o jedny z najničivejších lesných požiarov v histórii Nového Mexika, píše Reuters.

Požiare severne a južne od obce Ruidoso zničili už viac než 9000 hektárov plochy.

Zalesnená oblasť približne 135 kilometrov juhovýchodne od najväčšieho mesta tohto štátu Albuquerque bola sériou lesných požiarov postihnutá aj v roku 2022; pri jednom z nich vtedy zahynuli dvaja ľudia. Zničených bolo dovedna 138.000 hektárov plochy.

Nové Mexiko je už niekoľko desaťročí sužované suchom, v dôsledku ktorého sú lesné požiare čoraz ničivejšie a čoraz rýchlejšie sa šíria.