Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

V odstavenej jadrovej elektrárni v Nemecku zbúrajú dve chladiace veže

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zničenie oboch 143 metrov vysokých veží s priemerom základne približne 105 metrov a priemerom vrcholu približne 64 metrov je plánované niekoľko sekúnd po sebe.

Berlín 11. augusta (TASR) - Dve chladiace veže v odstavenej jadrovej elektrárni Grafenrheinfeld v strednom Nemecku zbúrajú v piatok riadenými výbuchmi. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry DPA.

Zničenie oboch 143 metrov vysokých veží s priemerom základne približne 105 metrov a priemerom vrcholu približne 64 metrov je plánované niekoľko sekúnd po sebe.

Demoláciu môžu z diaľky sledovať aj diváci, ktorí sa rozmiestnia pozdĺž rieky Mohan a na poliach a lúkach mimo ochrannej zóny výbuchu, píše DPA.

Pred samotnou demoláciou sa ozve výbuch na odstrašenie vtákov v blízkosti veží.

Projektový manažér závodu v Grafenrheinfelde Matthias Aron uviedol, že celý proces potrvá 30 sekúnd. Náklady podľa neho predstavujú niečo cez 3,3 milióna eur.

Ide o historicky druhú demoláciu chladiacich veží vyradenej nemeckej jadrovej elektrárne. V máji 2020 zdemolovali dve veže jadrovej elektrárne Philippsburg.

Jadrovú elektráreň Grafenrheinfeld uviedli do prevádzky v roku 1981. Odstavená bola v roku 2015, jej demontáž sa začala v roku 2018. Podľa vedúceho projektu Arona potrvá pravdepodobne ďalších 10 rokov.

Nemecko bolo podľa DPA v marci 2011 natoľko znepokojené jadrovou katastrofou v japonskej Fukušime, že vtedajšia kancelárka Angela Merkelová oznámila postupné ukončenie využívania jadrovej energie v krajine. Do leta 2011 odstavili osem starších jadrových elektrární.

Po šiestich desaťročiach využívania jadrovej energie v Nemecku boli v apríli 2023 odstavené posledné tri jadrové elektrárne. Ich demontáž a vypratanie však potrvá niekoľko rokov, dodáva DPA.