Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

V Pakistane štrajkujú obchodníci, vadí im drahá elektrina aj dane

Protest v Pakistane. Foto: TASR/AP

Stredajší štrajk zvolal Háfiz Naím Rahman, ktorý stojí na čele radikálnej strany Džamáat Islámí (JI), a podporila ho väčšina rôznych obchodných zväzov a združení.

Islamabad 28. augusta (TASR) - Pakistanskí obchodníci v stredu vstúpili do štrajku. Na jeden deň zatvoria svoje podniky vo všetkých veľkých mestách a mestských oblastiach, aby vyjadrili protest proti zdražovaniu elektriny a novým daniam. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Pakistan vlani uzavrel dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) na pôžičku vo výške sedem miliárd dolárov. Premiér Šábház Šaríf odvtedy neustále zvyšuje ceny elektrickej energie. Občania začali z dôvodu vyšších životných nákladov vyjadrovať všeobecnú nespokojnosť aj formou protestov.

Stredajší štrajk zvolal Háfiz Naím Rahman, ktorý stojí na čele radikálnej strany Džamáat Islámí (JI), a podporila ho väčšina rôznych obchodných zväzov a združení.

V tento deň je naprieč Pakistanom zatvorená väčšina verejných trhovísk. Lekárne aj obchody s potravinami sú však naďalej otvorené, čo líder protestov Kášif Čódrí zdôvodnil snahou nespôsobiť problémy širokej verejnosti.

Obchodníci štrajkujú vo viacerých veľkomestách vrátane metropoly Islamabad, Láhaur aj Karáčí, hospodárskeho centra krajiny. V provinciách Chajbar Paštúnchwá a Balúčistan vyhlásili čiastočný štrajk, takže niektoré obchody zostali otvorené.

Cieľom štrajkov je snaha donútiť vládu v Islamabade, aby zariadila pokles cien elektriny a zrušila spornú daň uvalenú na vlastníkov obchodov, ktorá nasledovala po nedávnych rokovaniach s MMF.