Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

V Paríži zadržali kontroverzného aktivistu s väzbami na Rusko

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Tento 42-ročný panafrický militant, vlastným menom Stellio Gilles Robert Capo Chichi, bol vo Francúzsku už niekoľkokrát odsúdený za podnecovanie k rasovej nenávisti.

Paríž 15. októbra (TASR) - Polícia v Paríži zadržala známeho panafrického aktivistu Kemiho Sebu, známeho svojím protizápadným postojom, informovala v utorok agentúra AFP, píše TASR. Dôvod zadržania, ku ktorému došlo v pondelok, nie je zatiaľ známy.

Tento 42-ročný panafrický militant, vlastným menom Stellio Gilles Robert Capo Chichi, bol vo Francúzsku už niekoľkokrát odsúdený za podnecovanie k rasovej nenávisti.

Seba sa narodil vo Francúzsku rodičom pochádzajúcim z Beninu. Označuje sa za radikálneho aktivistu hnutia hlásajúceho nadradenosť čiernej rasy, ktoré je obviňované z antisemitizmu. Francúzske úrady Sebu v júli zbavili francúzskeho občianstva.

Vlani vtedajší predseda branného výboru francúzskeho Národného zhromaždenia Thomas Gassilloud obvinil Sebu, že je hlásnou trúbou ruskej propagandy a slúži cudzej mocnosti, ktorá podnecuje protifrancúzske nálady.

Seba napr. verejne chválil ruského prezidenta Vladimira Putina, lebo na rozdiel od západných politikov "nemá na rukách krv otroctva a kolonizácie". Francúzsky denník Le Monde v utorok napísal, že Sebove aktivity istý čas financovala ruská súkromná žoldnierska Vagnerova skupina.

Od začiatku augusta tohto roku je Seba držiteľom diplomatického pasu vydaného proruskou vojenskou vládou v Nigeri. V statuse zverejnenom na sociálnej sieti Facebook Seba uviedol, že pas mu bol vydaný "s ohľadom na boj, ktorý - s nasadením vlastného života - vedie za Afriku už 25 rokov."

Seba mal pritom problémy so zákonom vo viacerých afrických štátoch - v Burkine Faso, Pobreží Slonoviny a Guinei -, kde sa dopustil kontroverzných vyjadrení voči ich lídrom.

Dve četovacie skupiny, ktoré Seba založil na internete, boli francúzskym ministerstvom spravodlivosti rozpustené pre podnecovanie "rasistickej a antisemitskej" ideológie.