Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

V Pásme Gazy sa uskutoční druhé kolo očkovania proti detskej obrne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Prvé kolo vakcinačnej kampane sa začalo 1. septembra.

Gaza 10. októbra (TASR) - Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas sa dohodli na zriadení druhého kola humanitárnych prestávok v Pásme Gazy, počas ktorých zdravotníci plánujú zaočkovať celkovo 590.000 detí druhou dávkou vakcíny proti vírusu detskej obrny. Prvá fáza prestávok sa začne na budúci týždeň v pondelok. Vo štvrtok to oznámila výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

"Boli dohodnuté humanitárne prestávky pre jednotlivé oblasti. Je veľmi dôležité, aby ich dodržiavali všetky strany. Bez nich nie je možné deti zaočkovať," uviedla vo vyhlásení Russellová.

"Vďaka dodatočnému vybaveniu, vakcínam a chladiacim boxom, ktoré dorazili včera, je UNICEF pripravený deti zaočkovať a zastaviť prenos detskej obrny. Úspech prvého kola ukazuje, že keď sa dodržiavajú dohody, dokážeme zabezpečiť výsledky," dodala.

Prvé kolo vakcinačnej kampane sa začalo 1. septembra. OSN uviedla, že zdravotníkom sa počas neho podarilo zaočkovať 90 percent detí mladších ako desať rokov. Očkovanie sa uskutočnilo v troch fázach počas dvoch týždňov.

Vírus detskej obrny vo vojnou zmietanom Pásme Gazy prvýkrát potvrdili v priebehu augusta. Šírenie vírusu spôsobil výrazný pokles miery zaočkovania u novorodencov v dôsledku pretrvávajúcich bojov medzi Izraelom a Hamasom.