Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

V Poľsku začínajú pracovať na preverení ruského a bieloruského vplyvu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa agentúry DPA o tom v stredu vo Varšave informoval poľský premiér Donald Tusk s tým, že komisia sa bude zaoberať obdobím rokov 2004–24.

Varšava 5. júna (TASR) - V Poľsku v stredu predstavili zloženie komisie, ktorá bude preverovať možný vplyv ruských a bieloruských tajných služieb na vnútropolitickú situáciu. Tvorí ju 12 špecialistov na otázky bezpečnosti pod vedením šéfa vojenskej kontrarozviedky generáal Jaroslawa Stróžyka. Politici v komisii zastúpení nie sú.

Podľa agentúry DPA o tom v stredu vo Varšave informoval poľský premiér Donald Tusk s tým, že komisia sa bude zaoberať obdobím rokov 2004–24.

"Výsledky práce komisie vrátane mien sa dozviete veľmi skoro, prvá správa bude zverejnená o dva mesiace," avizoval Tusk.

Poľský premiér dodal, že komisia začne pracovať "už dnes", pričom jej úlohou bude poskytnúť štátnym orgánom i verejnosti informácie o hrozbách zo strany Ruska a Bieloruska v minulosti i v súčasnosti.

"Dnes už presne vieme, že tieto dve krajiny a ich (tajné) služby sú najaktívnejšie v Poľsku," povedal Tusk na tlačovej konferencii vo Varšave. Súčasne odmietol uviesť, či sa komisia bude zaoberať aj nedávnym počítačovým útokom na poľskú tlačovú agentúru PAP alebo sériou podpaľačských útokov v krajine.

Okruhy problémov, ktorými sa komisia bude prioritne zaoberať, nechcel konkretizovať ani Stróžyk. Potvrdil len, že komisia bude skúmať udalosti vo verejnom priestore za posledných 20 rokov.

Stróžyk spresnil, že každý člen komisie predloží "katalóg otázok" a následne sa v rámci komisie rozhodne, ktorou z nich sa bude zaoberať počas prvých 60 dní.

Zdôraznil, že komisia si nebude predvolávať svedkov, ale je otvorená pripomienkam odborníkov a verejnosti. Tusk pripomenul, že komisia na rozdiel od podobných grémií iniciovaných predchádzajúcou vládou nebude slúžiť "na hon na politických oponentov".

Poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar dodal, že v komisii budú mať zastúpenie aj ľudia z vedeckých a odborných kruhov, "aby poskytli maximálne komplexný pohľad na to, ako vyzerá a ako vyzeral ruský a bieloruský vplyv na poľskú realitu".

Poľsko je jedným z najvýznamnejších vojenských podporovateľov Ukrajiny začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Poľsko je aj logistickým centrom pri preprave západnej vojenskej pomoci pre ukrajinskú armádu a Rusko ho preto považuje za nepriateľský štát. Napäté vzťahy s Poľskom má aj susedné Bielorusko.