Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

V Poľsku zatkli muža, ktorý hromadil informácie o pomoci Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súd vyhovel žiadosti prokuratúry a umiestnil podozrivého do väzby, kde môže až tri mesiace čakať na pojednávanie.

Varšava 29. mája (TASR) – Poľské bezpečnostné služby zatkli muža podozrivého z pokusu odfotiť vojenské vozidlá prechádzajúce poľsko-ukrajinskú štátnu hranicu, vyhlásili v stredu poľské úrady. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Poľského občana na "účasť na aktivitách cudzích tajných služieb namierených proti Poľskej republike" navádzal 26-ročný Ukrajinec Oleksandr D., uvádza hovorca ministra pre koordináciu tajných služieb Jacek Dobrzynski.

"Tieto aktivity mali pozostávať zo zdieľania fotografií vojenských vozidiel určených pre Ukrajinu a prechádzajúcich cez poľsko-ukrajinskú hranicu na Ukrajinu. Za poskytnutie informácie mu bola sľúbená odmena 15.000 eur," dodal Dobrzynski.

Súd vyhovel žiadosti prokuratúry a umiestnil podozrivého do väzby, kde môže až tri mesiace čakať na pojednávanie. V prípade preukázania viny mu hrozí až osem rokov za mrežami.

Poľskom prechádza množstvo pomoci určenej pre Ukrajinu, je preto lákavým cieľom ruských špiónov, ktorí sa o nej usilujú zhromažďovať informácie.