Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

V Prahe sa začína medzinárodná konferencia Globsec

Na snímke na displeji mobilného telefónu sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videospojenia prihovára k účastníkom na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum 2022 v Bratislave 2. júna 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Globsec Forum 2024 sa v českom hlavnom meste bude konať od 30. augusta do 1. septembra.

Praha 30. augusta (TASR) - V českom hlavnom meste sa v piatok začína trojdňová medzinárodná konferencia Globsec Forum 2024. Do Prahy podľa riaditeľa rovnomennej organizácie Róberta Vassa príde približne 2000 hostí z viac než 70 krajín vrátane premiérov, prezidentov a desiatok ministrov, informuje TASR.

Heslom 19. ročníka tejto bezpečnostnej konferencie je "Ako utíšiť búrku", čo podľa organizátorov odkazuje na zložitú medzinárodnú situáciu vyplývajúcu z vojen na Ukrajine a Blízkom východe. Tohtoročný Globsec sa bude prvýkrát konať v hlavnom meste ČR, predchádzajúcich 18 ročníkov prebehlo v Bratislave.

Okrem ozbrojených konfliktov a ďalších kríz budú účastníci diskutovať aj o hrozbách hybridných vojen, rastúcom vplyve autoritárskych režimov a spravodlivom mieri. Debatovať sa tiež bude o budúcnosti EÚ v novom funkčnom období Európskej komisie, technologickej revolúcii v oblasti umelej inteligencie (AI) a súvisiacich vplyvoch na národnú bezpečnosť.

Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.

Von der Leyenovej aj Frederiskenovej počas piatkového galavečera na Pražskom hrade udelia Českú a slovenskú transatlantickú cenu za ich prínos v oblasti medzinárodnej spolupráce. Rovnaké ocenenie bude udelené in memoriam aj bývalému českému diplomatovi Martinovi Povejšilovi.

Globsec Forum 2024 sa v českom hlavnom meste bude konať od 30. augusta do 1. septembra.