Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Tunisku podľa predbežne zvíťazil Saíd

Priaznivci tuniského prezidenta a prezidentského kandidáta Kajsu Saída oslavujú po prezidentských voľbách v Tunise 6. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Za Saídom výrazne zaostal jeho najvýraznejší protikandidát Ajáší Zámmil, ktorý získal len 7,4 percenta hlasov.

Tunis 7. októbra (TASR) - Podľa predbežných výsledkov tuniských prezidentských volieb úradujúci prezident Kajs Saíd získal mandát na ďalšie päťročné funkčné obdobie. Saíd získal vyše 90 percent odovzdaných hlasov, informovala tamojšia ústredná volebná komisia ISIE, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Za Saídom výrazne zaostal jeho najvýraznejší protikandidát Ajáší Zámmil, ktorý získal len 7,4 percenta hlasov.

Už po uzavretí volebných miestností v nedeľu večer bolo zrejmé, že Saíd si pripíše jasné víťazstvo. Prezident obklopený stovkami prívržencov prisľúbil, že Tunisko zbaví korupcie a "sprisahancov".

Volebná účasť bola pomerne nízka, iba 29 percent, čo možno interpretovať ako výraz nespokojnosti mnohých Tunisanov, ktorí stratili dôveru v politiku.

Po masových protestoch v roku 2011, ktoré viedli k pádu dlhodobého lídra Zína Abidína bin Alího, bolo Tunisko považované za jedinú krajinu v regióne, ktorá úspešne uskutočnila postupný prechod k demokracii.

Vzhľadom na Saídovo smerovanie v uplynulých rokoch sa však tieto nádeje nenapĺňajú a opozícia, obhajcovia ľudských práv a pozorovatelia sa obávajú, že 66-ročný líder bude svoju moc ďalej upevňovať.

Do nedeľných volieb sa formálne prihlásilo 17 Saídových protikandidátov. Členovia volebnej komisie, ktorých vymenúva prezident, však schválili iba troch. Bezprostredne po zverejnení konečného zoznamu kandidátov Zámmila uväznili.