Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku zaznamenali vlani 797 trestných činov pravicového extrémizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výrazne poklesol počet rasistických, resp. trestných činov podnietených nenávisťou k cudzincom.

Viedeň 7. marca (TASR) - V Rakúsku bolo v roku 2019 zaznamenaných 797 trestných činov motivovaných krajne pravicovým extrémizmom. Oproti údajom z roku 2018 sa ich počet zvýšil o 65. Vyplýva to z odpovede ministra vnútra Karla Nehammera na podnet poslankyne Sabine Schatzovej zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), napísala v sobotu agentúra APA.

Výrazne naopak poklesol počet rasistických, resp. trestných činov podnietených nenávisťou k cudzincom. Zatiaľ čo v roku 2018 ich bolo 236, vlani ich úrady evidovali len 89. Na rozdiel od pravicového extrémizmu došlo k väčšine prípadov rasistických činov v online priestore.

Prudko stúpol (z 877 prípadov na 1037) aj počet trestných oznámení na základe takzvaného ústavného zákona "Verbotsgesetz 1947", ktorý zakazuje Národnosocialistickú nemeckú robotnícku stranu (NSDAP) a v minulosti poskytol právny rámec pre proces denacifikácie. Väčšinu páchateľov tvoria muži a najviac takýchto prípadov sa objavilo v Hornom Rakúsku.

Schatzová tieto údaje označila za "hrozivé" a vládu vyzvala, aby čo najskôr obnovila plánované zverejňovanie správy o pravicovom extrémizme, ako avizovala, a posilnila personál Spolkového úradu na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT). "Konečne sa musí skončiť zľahčovanie pravicového extrémizmu v Rakúsku. Pravicový extrémizmus je nebezpečný a zabíja," povedala Schatzová odkazujúc na teroristický útok v nemeckom meste Hanau, kde vo februári 43-ročný Nemec zastrelil deväť ľudí s migračným pozadím, vlastnú matku a napokon aj seba.