Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Rusku obvinili dve filmové spoločnosti za propagáciu LGBT

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko vlani sprísnilo právne ustanovenia v oblasti propagácie LGBT, o ktorej ruský prezident Vladimir Putin hovorí ako o dôkaze morálneho úpadku Západu, konštatuje Reuters.

Bratislava 9. mája (TASR) - Dve filmové distribučné spoločnosti z Ruska - Restream Media a Kinopoisk - sú obvinené z porušenia ustanovení ruského zákona zakazujúceho "propagandu LGBT". Oznámil to moskovský súd na svojej internetovej stránke. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Rusko vlani sprísnilo právne ustanovenia v oblasti propagácie LGBT, o ktorej ruský prezident Vladimir Putin hovorí ako o dôkaze morálneho úpadku Západu, konštatuje Reuters.

Oznámenie na internetovej stránke súdu spresňuje, že voči týmto distribučným spoločnostiam boli vznesené obvinenia z propagácie netradičných sexuálnych vzťahov a zmeny pohlavia. Zároveň informuje, že rovnaké obvinenia boli vznesené aj voči manažérom spoločností.

Spoločnosť Kinopoisk patrí ruský internetovému koncernu Yandex, ktorý je kótovaný na americkej burze Nasdaq. Väčšinovým vlastníkom Restream Media je gigant poskytujúci digitálne služby Rostelecom. Obe spoločnosti boli v minulosti opakovane pokutované za porušenie rovnakého zákona, ktorý zakazuje "predvádzanie" LGBT vzťahov mladistvým. Konkrétne išlo o to, že filmy "Denník Bridget Jonesovej" a "Úplní cudzinci" nemali označenie, že nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Hovorkyňa spoločnosti Kinopoisk uviedla, že aktuálne obvinenie vzniesli úrady po uvedení amerického televízneho seriálu "Supergirl" (Superdievča), v ktorom sa vyskytuje vzťah medzi osobami rovnakého pohlavia. Dodala, že firma plánuje rozhodnutie súdu napadnúť.