Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

V Rusku odsúdili učiteľa na 20 rokov väzenia za údajnú vlastizradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa internetovej stránky ruského súdu bol rozsudok vynesený v stredu a obžalovaný bol obvinený z vlastizrady a podpory teroristických aktivít.

Moskva 21. júna (TASR) - Ruský vojenský súd odsúdil učiteľa umenia Danila Kľuku na 20 rokov väzenia na základe obvinenia z vlastizrady - za to, že poslal peniaze pre ukrajinskú armádu. Vo väzení strávi päť rokov a ďalších 15 rokov bude umiestnený v trestaneckej kolónii s prísnym režimom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru Ria Novosti.

Podľa internetovej stránky ruského súdu bol rozsudok vynesený v stredu a obžalovaný bol obvinený z vlastizrady a podpory teroristických aktivít.

Ruská mediálna skupina RBK uviedla, že dvadsaťsedemročný učiteľ údajne uskutočnil dva bankové prevody v kryptomenách v hodnote od 20.000 do 100.000 rubľov na ukrajinský fond s názvom "Vráť sa živý", ktorý zbiera peniaze pre kyjevskú armádu. Podľa obžaloby učiteľ údajne plánoval poslať peniaze aj ukrajinskému pluku Azov, ktorý Rusko zaradilo na svoj zoznam teroristických organizácií.

Kľuka, ktorého zadržali vo februári 2023, počas súdneho procesu údajne priznal svoju vinu, uviedla RBK.

Učiteľ v liste zverejnenom minulý rok uviedol, že bol zadržaný po tom, ako namaľoval rohy, brady a fúzy ľuďom zobrazených v miestnych prokremeľských novinách. Po tom, čo Rusko vo februári 2022 začalo svoju vojenskú operáciu na Ukrajine, si jeho kolegovia kresby všimli a nahlásili ho ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), ktorej odovzdali noviny a uviedli, že sa Kľuk zaujíma o výbušniny.

Obvinený učiteľ uviedol, že kresby vytvoril, aby sa zasmial alebo vyjadril svoje pocity. Dodal, že peniaze poslal príbuzným z ukrajinskej okupovanej Luhanskej oblasti a bol prinútený priznať, že boli určené na financovanie pluku Azov.