Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

V Rusku posudzovali žiadosť o zrušenie činnosti organizácie Memorial

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podporovatelia Memorialu tvrdia, že zatvorenie tejto organizácie by predstavovalo koniec jednej éry v postsovietskom procese demokratizácie, píše AFP.

Moskva 14. decembra (TASR) - Ruský najvyšší súd sa v utorok zaoberal žiadosťou generálnej prokuratúry o zrušenie činnosti ľudskoprávnej organizácie Memorial. Informovala o tom agentúra AFP.

Najvyšší súd začal žiadosť posudzovať už 25. novembra. Prokuratúra žiada zrušenie Memorialu pre jeho údajné "systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch".

Žalujúca strana tvrdí, že Memorial vo svojich materiáloch a publikáciách nepoužíval v dostatočnej miere označenie o zahraničných agentoch.

Právnici a zakladatelia tejto organizácie odmietajú akékoľvek vážne porušenia zákona. Materiály organizácie boli podľa nich náležite označené a len bezvýznamný počet dokumentov túto požiadavku nespĺňal.

Podporovatelia Memorialu tvrdia, že zatvorenie tejto organizácie by predstavovalo koniec jednej éry v postsovietskom procese demokratizácie, píše AFP. Po začatí pojednávania 25. novembra aktivisti žiadali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasiahol. Putin však prezidentskej rade pre ľudské práva povedal, že Memorial podporuje "teroristov a extrémistické organizácie".

Desiatky podporovateľov Memorialu sa zišli pred budovou najvyššieho súdu v Moskve aj v utorok.

Memorial sa zaoberá dejinami politických represií a ochranou ľudských práv. Pre svoju činnosť a postoje svojich predstaviteľov je už roky v centre pozornosti ruských úradov: od roku 2016 je táto organizácia zaradená na zoznam zahraničných agentov a súdy jej viackrát udelili pokutu za porušenie zákona o zahraničných agentoch.

Táto medzinárodná historická, vzdelávacia, dobročinná a ľudskoprávna spoločnosť bola založená v roku 1992 v Moskve na základe združenia Memorial, ktoré vzniklo v roku 1987 a malo mnoho regionálnych organizácií a skupín. V roku 1989 sa všetky zjednotili do celozväzovej spoločnosti Memorial, pričom jej čestným predsedom sa stal renomovaný vedec, sovietsky disident akademik Andrej Sacharov.