Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

V Rusku prebiehajú manévre s mobilnými odpaľovacími systémami Jars

Na snímke z videa, ktoré zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v stredu 3. júla 2024, ruskí vojaci strieľajú zo svojej 152 mm húfnice "Giatsint-B" z pozície na ukrajinské jednotky na neznámom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Raketa Jars, ktorú vyvinuli v roku 2000, dokáže niesť niekoľko termonukleárnych hlavíc.

Moskva 5. júla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok informovalo o prebiehajúcich manévroch, do ktorých sa zapájajú mobilné odpaľovacie systémy s medzikontinentálnymi jadrovými raketami Jars. S odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru Interfax o tom napísala agentúra Reuters.

Podľa ministerstva sa posádky mobilných systémov presunú na vzdialenosť viac ako sto kilometrov, pričom budú nacvičovať maskovanie a rozmiestenie s meniacimi sa polohami. Bezprostredne nebolo jasné, kde sa tieto manévre odohrávajú.

Vo vyhlásení sa uvádza, že ide o plánované cvičenia, v rámci ktorých sa vykonávajú intenzívne manévre na bojových hliadkovacích trasách. V blízkej budúcnosti sa podľa Moskvy očakávajú ďalšie podobné nácviky aj v iných raketových formáciách.

Raketa Jars, ktorú vyvinuli v roku 2000, dokáže niesť niekoľko termonukleárnych hlavíc. Rusko tvrdí, že je schopná preniknúť aj cez systémy protiraketovej obrany Spojených štátov. Podľa agentúry Interfax dokáže zasiahnuť ciele na vzdialenosť 11.000 kilometrov.