Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Rusku prepustili páchateľa vraždy Nemcova, podpísal zmluvu s armádou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K ruskej armáde bojujúcej na Ukrajine sa pridali už desaťtisíce väzňov, ktorí využili ponuku milosti výmenou za účasť v bojoch na Ukrajine.

Moskva 10. augusta (TASR) - Muža odsúdeného za vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova prepustili z väzenia po tom, čo podpísal zmluvu s ruskou armádou a odišiel bojovať na Ukrajinu. V sobotu o tom informovali ruské média. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Nemcov bol kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina. Počas vlády prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina pôsobil ako podpredseda vlády. V roku 2015 ho zastrelili na Veľkom moskovskom moste neďaleko hradieb Kremľa v centre Moskvy.

V roku 2017 ruský súd za jeho vraždu odsúdil piatich mužov čečenského pôvodu. Vyšetrujúce orgány považovali za najpravdepodobnejší motív vraždy urážanie moslimov zo strany Nemcova. Prívrženci zavraždeného politika sú však presvedčení, že vražda súvisí s Nemcovovou politickou činnosťou a kritikou prezidenta Putina.

Medzi odsúdených mužov patril aj Tamerlan Eskerchanov, ktorého súd odsúdil na 14 rokov väzenia za účasť na vražde.

"Eskerchanov podpísal zmluvu s ministerstvom obrany v marci 2024. Bol omilostený a následne prepustený z trestaneckej kolónie," uviedol pre ruské médiá zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Eskerchanov je údajne súčasťou jednej z jednotiek, ktorá vykonáva bojové operácie na Ukrajine.

Ostatní muži odsúdení za Nemcovovu vraždu zmluvy s armádou podpísať odmietli a ostávajú vo výkone trestu.

Iľja Jašin, niekdajší Nemcovov hovorca, ktorého minulý týždeň prepustili z ruského väzenia v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom, Bieloruskom a západnými štátmi, označil prepustenie Eskerchanova za "pohŕdanie pamiatkou svojho mŕtveho priateľa".

K ruskej armáde bojujúcej na Ukrajine sa pridali už desaťtisíce väzňov, ktorí využili ponuku milosti výmenou za účasť v bojoch na Ukrajine.