Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

V Rusku zadržali osoby podozrivé z podpaľačstva na príkaz Ukrajiny

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu bolo zadržaných viac než 100 Rusov za údajné sabotáže a podpaľačstvo, ktorých cieľom bola armádna, železničná alebo iná infraštruktúra

Moskva 26. septembra (TASR) — Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok uviedla, že zadržala šesť osôb vrátane troch tínedžerov, ktorí údajne na príkaz ukrajinskej rozviedky založili požiar železničných a komunikačných zariadení. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu bolo zadržaných viac než 100 Rusov za údajné sabotáže a podpaľačstvo, ktorých cieľom bola armádna, železničná alebo iná infraštruktúra. Moskva ich označuje za "zradcov" a dostali dlhoročné tresty odňatia slobody.

FSB tvrdí, že zadržanú šesticu naverbovali ukrajinské tajné služby za odmenu 10.000 - 15.000 rubľov (približne 96 - 144 eur). Najmladší z nich sa narodil v roku 2009 a podľa FSB pochádzajú zo Sibíri a stredného a južného Ruska.

Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých ozbrojení príslušníci FSB pritláčajú mladých mužov k zemi vedľa bieleho mikrobusu stojaceho na okraji cesty. Na ďalších vidno, ako jedného muža vypočúvajú, keď leží spútaný vo vozidle.

Iný muž povedal, že ho spolu ostatnými kontaktoval istý náborár prostredníctvom platformy Telegram. Ten mu navrhol, "aby sme uskutočnili podpaľačské útoky". Poslal im aj pokyny na výrobu výbušnín na prípadné väčšie útoky na vlaky či cisterny. Muži sa napokon podľa médií priznali iba k podpáleniu troch stožiarov mobilných operátorov.

Vo veci bolo začaté vyšetrovanie vo veci "terorizmu" a "vlastizrady", uviedla FSB s tým, že podozrivým hrozí až doživotný trest odňatia slobody.

Ruské úrady ešte v stredu zadržali dvoch tínedžerov podozrivých z podpálenia vojenského vrtuľníka v sibírskom meste Omsk. Dvojici hrozí na základe obvinení z "terorizmu" 20 rokov väzenia.