Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V Sasku-Anhaltsku po voľbách zostáva neobsadených 162 kresiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Najviac hlasov dostala AfD, ktorú podporilo 28,1 percenta voličov

Magdeburg 8. júla (TASR) - V nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko zostáva po júnových regionálnych a komunálnych voľbách neobsadených 162 z približne 4400 kresiel v mestských a obecných zastupiteľstvách. Zahŕňa to aj 120 kresiel, ktoré získala krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD), informuje TASR podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry DPA.

Takáto situácia v niektorých prípadoch nastala, pretože strany získali viac hlasov, než boli schopné pokryť kandidátmi zo svojich volebných zoznamov. Niektorí kandidáti si svoje mandáty neprevzali.

Obyvatelia Saska-Anhaltska vo voľbách 9. júna rozhodovali o zložení zastupiteľstiev v 11 okresoch tejto spolkovej krajiny, mestách Magdeburg, Dessau-Rosslau a Halle - ktoré majú postavenie samostatných okresov -, a o zastupiteľstvách a starostoch v jednotlivých mestách a obciach.

Najviac hlasov dostala AfD, ktorú podporilo 28,1 percenta voličov, na druhom mieste skončila Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) so ziskom 26,8 percenta.

Neobsadených 162 kresiel predstavuje zhruba 3,7 percenta všetkých mandátov. Na základe volebných zákonov v tejto spolkovej krajine môžu byť zaplnené až po začiatku nového volebného obdobia.

V okresných zastupiteľstvách a okresoch Magdeburgu, Dessau-Rosslau a Halle sa podľa volebných úradov podarilo obsadiť všetky kreslá.