Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

V Slovinsku majú spor o eurokomisára

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Rošáda nominantov na eurokomisára v Slovinsku sa deje na pozadí sporov medzi liberálnym premiérom Robertom Golobom a opozičným lídrom Janezom Janšom z tábora Európskej ľudovej strany (EPP).

Brusel 13. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová by mala predstaviť nové kolégium komisárov na budúci utorok (17.9.) počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Nie je však isté, či bude môcť europoslancom predstaviť nominantov jednotlivých krajín a ich portfóliá, a to najmä pre spory o eurokomisára v Slovinsku. Na piatkovú správu magazínu Politico upozornil spravodajca TASR.

Politico pripomenulo, že politické spory v Slovinsku ohľadom výmeny nominanta do eurokomisie vyvolávajú otázniky nad zložením budúcej exekutívy EÚ. V piatok mal zasadať eurovýbor slovinského parlamentu, na ktorom sa mala schvaľovať nominácia bývalej diplomatky Marty Kosovej do eurokomisie. Predseda výboru Franc Breznik však odmietol zvolať toto zasadnutie s tým, že potrebuje vidieť dôvody stiahnutia pôvodného nominanta Tomaža Vesela. Od von der Leyenovej žiada kópiu listu, v ktorom údajne žiadala liberálneho premiéra Roberta Goloba, aby Vesela nahradil do 11. septembra kandidátom s diplomatickými skúsenosťami.

Rošáda nominantov na eurokomisára v Slovinsku sa deje na pozadí sporov medzi liberálnym premiérom Robertom Golobom a opozičným lídrom Janezom Janšom z tábora Európskej ľudovej strany (EPP).

Spravodajca slovinskej agentúry STA v Bruseli upozornil, že do zasadnutia výboru vedeného Breznikom môže uplynúť aj desať dní. Znamená to, že kým slovinský parlament neodobrí svojho eurokomisára, von der Leyenová nemôže lídrom politických skupín v EP predložiť konečnú 26-člennú zostavu novej exekutívy EÚ, ako to vyžadujú zmluvy o EÚ.

Politico upozornil, že v takomto prípade šéfka eurokomisie by mohla predstaviť mená všetkých ostatných kandidátov a im pridelené portfóliá. Alebo - vzhľadom na situáciu v Ľubľane - by mohla poslancom EP povedať iba to, ako má v úmysle zostaviť kolégium komisárov a aké budú portfóliá, ale bez toho, aby k nim priradila mená.

Neistota okolo vymenovania členov eurokomisie zároveň odďaľuje aj vypočúvanie komisárov v príslušných pracovných výboroch EP. Po pôvodných zámeroch zorganizovať takzvané "grilovanie" eurokomisárov koncom septembra a začiatkom októbra sa za najpravdepodobnejší termín tohto procesu považovala polovica októbra, aj keď hovorca EP to nikdy nepotvrdil.

Najnovšie sa podľa Politica hovorí o vypočúvaní komisárov v týždni od 4. do 12. novembra. Znamená to možnosť, že dátum začiatku fungovania budúcej Európskej komisie, posunutý z 1. novembra na 1. december, sa posunie ešte viac, a to na začiatok roka 2025. Platí však, že ak europoslanci vypočujú a odobria nominantov na eurokomisárov do 28. novembra, eurokomisia by mohla začať fungovať v decembri.

Rizikom je, že v politicky roztrieštenom europarlamente môže dôjsť k druhému vypočutiu alebo odmietnutiu niektorých z eurokomisárov, čo predĺži proces formovania EK a oddiali dátum začiatku jej fungovania.