Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Zahraničie

V Srbsku zadržali troch inžinierov podozrivých zo špionáže v továrni

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Podozriví sú bývalými alebo súčasnými zamestnancami štátnej továrne Krušik v meste Valjevo.

Belehrad 23. júla (TASR) - V Srbsku zadržali v pondelok troch inžinierov podozrivých z toho, že počas svojej práce v továrni na výrobu zbraní vykonávali špionáž pre "zahraničnú organizáciu". Oznámilo to tamojšie ministerstvo vnútra, uvádza agentúra AFP.

Podozriví sú bývalými alebo súčasnými zamestnancami štátnej továrne Krušik v meste Valjevo ležiacom zhruba 80 kilometrov juhozápadne od Belehradu, ktorá vyrába zbrane, muníciu či obranné vybavenie.

Podľa polície sa zadržaní dopustili trestného činu, keď "bez povolenia vyniesli z tejto spoločnosti dôvernú obchodno-technickú dokumentáciu a odovzdali ju zahraničnej organizácii". Konali tak "na úkor bezpečnostných, obranných, vojenských a iných záujmov" Srbska.

Zásah vedúci k ich zadržaniu koordinovala miestna polícia s ozbrojenými silami i tajnou službou a v spolupráci s prokuratúrou vo Valjeve.

AFP pripomína, že v minulosti sa vo viacerých médiách objavili správy o tom, že Srbsko vyvážalo prostredníctvom tzv. tretích strán muníciu, ktorá napokon skončila na Ukrajine. Belehrad takéto správy popiera.