Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

V štáte Alabama vykonali druhú popravu s využitím dusíkovej hypoxie

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyhlásil, že poprava usvedčeného vraha inhalovaním dusíka, by sa mohla rovnať mučeniu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Atmore 27. septembra (TASR) - V americkom štáte Alabama sa vo štvrtok uskutočnila poprava muža odsúdeného za zabitie troch ľudí pri prestrelkách na pracovisku. Šlo o druhý prípad, keď bola v Alabame pri poprave použitá metóda označovaná ako dusíková hypoxia (nedostatok kyslíka), informovala agentúra AP, píše TASR.

Ide o metódu, ktorá vyvoláva diskusiu o svojej humánnosti. Spočíva v umiestnení dýchacej masky na tvár väzňa, ktorá nahradí dýchateľný vzduch čistým dusíkom. Smrť danej osobe spôsobí nedostatok kyslíka.

Vo štvrtok popravený Alan Eugene Miller (59) bol vyhlásený za mŕtveho o 18.38 h miestneho času v nápravnom zariadení Williama C. Holmana v meste Atmore.

Plynný dusík Alabama použila pri poprave prvýkrát v januári, keď bol takto usmrtený odsúdený Kenneth Smith.

Táto vôbec prvá takáto poprava podľa agentúry AP trvala dovedna 22 minút, pričom Smith bol niekoľko minút podľa všetkého pri vedomí. Najmenej dve minúty sa pritom zdalo, že sa triasol a zvíjal, pričom nasledovalo niekoľko ďalších minút ťažkého dýchania, až kým nedošlo k jeho zastaveniu.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyhlásil, že poprava usvedčeného vraha inhalovaním dusíka, by sa mohla rovnať mučeniu. Poľutovanie nad spôsobom vykonania tejto popravy vyjadrila aj Európska únia.