Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

V Tanzánii zadržali vedúcich predstaviteľov hlavnej opozičnej strany

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prezidentka Tanzánie Samia Suluhu Hassanová od nástupu k moci v roku 2021 po smrti svojho predchodcu zrušila zákaz politických zhromaždení a uvoľnila aj obmedzenia týkajúce sa médií.

Dar es Salaam 12. augusta (TASR) - V Tanzánii pred plánovaným opozičným zhromaždením v meste Mbeya zadržali vedúcich predstaviteľov hlavnej opozičnej strany, ako aj stovky jej priaznivcov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Polícia zhromaždenie centristicko-pravicovej Strany pre demokraciu a pokrok (Chadema) niekoľko hodín predtým zakázala s odôvodnením, že jej mládežnícke krídlo Bavicha chystá násilné demonštrácie, ktoré by mohli narušiť verejný poriadok.

Bavicha podľa vyhlásenia strany plánovalo v meste Mbeya zorganizovať zhromaždenie pri príležitosti Medzinárodného dňa mládeže, pričom sa očakávala účasť približne 10.000 mladých ľudí, zoskupených pod heslom: "Prevezmite zodpovednosť za svoju budúcnosť".

Hovorca strany informoval, že polícia v nedeľu večer zadržala vyše 400 ľudí, medzi nimi aj podpredsedu Tundua Lissua a generálneho tajomníka Johna Mnyiku. V pondelok na regionálnom letisku zadržali aj šéfa Chademy Freemana Mbowea aj predsedu mládežníckeho krídla Johna Pambalu.

Prezidentka Tanzánie Samia Suluhu Hassanová od nástupu k moci v roku 2021 po smrti svojho predchodcu zrušila zákaz politických zhromaždení a uvoľnila aj obmedzenia týkajúce sa médií. Od opozičných strán aj ľudskoprávnych skupín si však vyslúžila kritiku za zadržanie ľudí, ktorí minulý rok plánovali protesty proti dohode o správe prístavu v hlavnom meste Dar es Salaam.

Mbowe v nedeľňajšom príspevku na sociálnej sieti X ostro odsúdil konanie polície a vyzval na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých predstaviteľov aj priaznivcov strany. Chadema zároveň vyzvala prezidentku Samiu Suluhu Hassanovú, aby zasiahla.