Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Zahraničie

V USA centrách pre migrantské deti dochádzalo k zneužívaniu maloletých

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa žaloby sa maloletým vyhrážali zabitím, ak zneužívanie oznámia.

Austin 19. júla (TASR) - Z najmenej osem rokov trvajúceho pohlavného zneužívania maloletých obvinili v USA najväčšieho poskytovateľa ubytovania pre detských migrantov bez sprievodu Southwest Key. Vo štvrtok o tom informovalo ministerstvo spravodlivosti, píše TASR podľa správy agentúry AP.

Trestné oznámenie proti Southwest Key podali v texaskom Austine. Podľa neho dochádzalo k zneužívaniu detí v zariadeniach zo strany bežného personálu, ale aj manažérov, a to prinajmenšom od roku 2015. Obvinenia sa týkajú znásilnení, nevhodných dotykov, vyžadovania sexuálnych služieb a zhotovovania fotografií nahých detí.

Southwest Key funguje na základe grantov z amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí. Vo svojej správe má 29 zariadení pre deti migrantov, z toho je 17 v Texase, desať v Arizone a dve v Kalifornii. V centrách žijú deti vo veku päť až 17 rokov. Medzi obvineniami je napríklad opakované zneužitie päťročného dieťaťa v meste El Paso či zneužívanie 11-ročného chlapca v Tucsone, uvádza ministerstvo spravodlivosti.

Podľa žaloby sa maloletým vyhrážali zabitím, ak zneužívanie oznámia.

Minister zdravotníctva a sociálnych vecí Xavier Becerra vo vyhlásení zdôraznil, že ministerstvo "zastáva politiku nulovej tolerancie voči všetkým formám sexuálneho zneužívania, obťažovania i nevhodného sexuálneho správania a diskriminácie".

Pred troma týždňami federálny sudca vyhovel žiadosti ministerstva spravodlivosti o zrušenie osobitného súdneho dohľadu nad tým, ako sa v zariadeniach spadajúcich pod ministerstvo zdravotníctva starajú o maloletých migrantov bez sprievodu. Administratíva Joea Bidena argumentovala, že osobitný dohľad je po zavedení nových federálnych opatrení na ochranu maloletých už zbytočný.