Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

V USA popravili za uplynulý rok najmenej ľudí za celé desaťročia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa po 17 rokoch znovu obnovila popravy na federálnej úrovni a v roku 2020 bolo v USA popravených desať federálnych väzňov, pripomína AFP.

Washington 10. decembra (TASR) - Spojené štáty vykonali v roku 2021 celkovo 11 popráv, čo je najnižší počet za uplynulé desaťročia, informovala agentúra AFP. Posledná naplánovaná poprava sa uskutočnila vo štvrtok v štáte Oklahoma.

Bigler Stouffer (79) strávil v cele smrti viac ako 35 rokov za vraždu učiteľky Lindy Reavesovej v roku 1985 a za pokus o vraždu jej priateľa Douga Ivensa. Trestanca popravili smrtiacou injekciou v oklahomskej štátnej väznici v meste McAlesteri po tom, čo najvyšší súd a tamojší guvernér Kevin Stitt na poslednú chvíľu zamietli žiadosti o zastavenie popravy.

Počet popráv vykonaných ročne v USA v posledných rokoch klesá. Trest smrti bol dosiaľ zrušený v 23 amerických štátoch.

V Spojených štátoch sa tento rok uskutočnili tri federálne popravy a osem štátnych popráv: tri v Texase, dve v Oklahome a po jednej v Alabame, Mississippi a Missouri.

Podľa americkej neziskovej organizácie Informačné centrum pre trest smrti (DPIC) nie sú na tento rok naplánované už žiadne ďalšie popravy.

V roku 2020 bolo v USA vykonaných 17 popráv. Viaceré štáty pozastavili trest smrti z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19.

Administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa po 17 rokoch znovu obnovila popravy na federálnej úrovni a v roku 2020 bolo v USA popravených desať federálnych väzňov, pripomína AFP.

Trumpov nástupca v Bielom dome, demokrat Joe Biden po svojom nástupe do úradu v januári 2021 vykonávanie federálnych popráv pozastavil.