Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

V USA pre silný hurikán prišli o život traja ľudia

Hurikán Helene na Floride. Foto: TASR/AP

Silný hurikán sa v piatok ráno a dopoludnia SELČ prehnal cez Floridu do susednej Georgie. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo ľudí, aby sa ukryli pred silným vetrom a prudkým dažďom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
27. septembra (TASR) — V dôsledku tornáda vyvolaného hurikánom Helene prišli v americkom štáte Georgia o život dvaja ľudia. Jednu obeť predtým hlásili aj z Floridy. TASR o tom informuje na základe piatkovejsprávy agentúry AFP.

Silný hurikán sa v piatok ráno a dopoludnia SELČ prehnal cez Floridu do susednej Georgie. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo ľudí, aby sa ukryli pred silným vetrom a prudkým dažďom.

Helene predtým okolo 05.30 h SELČ ako hurikán 4. kategórie zasiahla riedko osídlenú floridskú oblasť Big Bend, v nasledujúcich hodinách zoslabla na 1. kategóriu, no podľa meteorológov je naďalej mimoriadne nebezpečná.

Médiá v Georgii uviedli, že muž a žena zomreli, keď tornádo odnieslo príves, ktorý následne zasiahol dve vozidlá. Úmrtia následne potvrdil aj tamojší guvernér Brian Kemp. V príspevku na sociálnej sieti X tiež vyzval obyvateľov Georgie, aby zostali ostražití.

Guvernér Floridy Ron DeSantis už skôr informoval o jednom mŕtvom v oblasti pobrežného meste Tampa. Obeť šoférovala vozidlo, ktoré na diaľnici zasiahla padajúca dopravná značka.

Pre hurikán Helene vyhlásili stav núdze v šiestich amerických štátoch. Okrem Floridy a Georgie to sú Severná Karolína, Južná Karolína, Alabama a Virgínia. Na Floride platí stave núdze v 61 zo 67 okresov.

Pre viac ako 55 miliónov Američanov platila v piatok nejaká forma výstrahy alebo varovania pred hurikánom Helene. Meteorológia tvrdia, že oblasti na trase slabnúceho hurikánu by mohli zasiahnuť povodne, aké tam neboli viac ako sto rokov.