Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Zahraničie

V USA zatkli Afgancov,ktorí plánovali útok v deň prezidentských volieb

Trestné oznámenie podané ministerstvom spravodlivosti na 27-ročného Nasira Ahmada Tawhediho z Oklahoma City je odfotografované v utorok 8. októbra po tom, ako FBI zatkla muža, ktorý sa podľa úradov inšpiroval militantnou organizáciou Islamský štát a plánoval útok v deň volieb zameraný na veľké davy ľudí v USA. Foto: TASR/AP

Dvadsaťsedemročný muž plánoval podľa vyšetrovateľov útok na 5. novembra aj s jeho mladistvým švagrom. Afganec prišiel do Spojených štátov v roku 2021 na základe špeciálneho prisťahovaleckého víza.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 9. októbra (TASR) - Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ešte v pondelok zatkol dvoch Afgancov, ktorí údajne plánovali v deň amerických prezidentských volieb útok zameraný na veľké davy ľudí, oznámilo v utorok tamojšie ministerstvo spravodlivosti. TASR informuje podľa správ agentúr AP a Reuters.

Dvadsaťsedemročný muž plánoval podľa vyšetrovateľov útok na 5. novembra aj s jeho mladistvým švagrom. Afganec prišiel do Spojených štátov v roku 2021 na základe špeciálneho prisťahovaleckého víza. V posledných týždňoch podnikol kroky na realizáciu svojich plánov vrátane objednania zbraní a nákupu jednosmerných leteniek do Afganistanu pre svoju manželku a dieťa, píše AP.

Muža obvinili zo sprisahania a pokusu o poskytnutie materiálnej podpory skupine IS, ktorú USA označili za zahraničnú teroristickú organizáciu.

"Terorizmus je pre FBI stále prioritou číslo jeden a na ochranu amerického ľudu použijeme všetky prostriedky," dodal vo vyhlásení riaditeľ FBI Christopher Wray.