Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

V zajatí Hamasu si myslela, že každá noc môže byť jej poslednou

Na archívnej snímke žena má zaviazané oči ako príbuzní rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Gaze. Foto: TASR/AP

Musíme ich priviesť späť, kým nebude príliš neskoro. Nechceme stratiť viac ľudí, ako sme už stratili, uviedla.

Tokio 21. augusta (TASR) - Mladá Izraelčanka, ktorú vlani v októbri uniesli militanti z hnutia Hamas a v júni ju zachránili izraelské sily, v stredu uviedla, že v zajatí sa každú noc obávala smrti. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry AFP.

"Každú noc, keď som zaspávala, som si myslela, že toto môže byť posledná noc môjho života," povedala Noa Argamaniová v Japonsku, kde pricestovala za svojím otcom.

"A až do chvíle, keď som bola (zachránená)... som jednoducho neverila, že ešte stále prežívam... Je zázrak, že som tu s vami," dodala v Tokiu na stretnutí s diplomatmi z krajín G7.

Argamaniovú (26) militanti z Hamasu uniesli spolu s ďalšími ľuďmi 7. októbra 2023 na hudobnom festivale Nova na juhu Izraela. Mladá Izraelčanka sa po útoku palestínskeho hnutia objavila na virálnom videu, kde zo zadného sedadla motorky kričí: "Nezabíjajte ma!" Na záberoch bol aj jej priateľ Avinatan Or, ktorého militanti odviedli separátne.

Izraelské špeciálne jednotky oslobodili Argamaniovú 8. júna počas operácie v utečeneckom tábore Nusejrat spolu s ďalšími troma rukojemníkmi – Almogom Meirom Janom (22), Andrejom Kozlovom (27) a Šlomim Zivom (41).

Argamaniová vyzvala na oslobodenie všetkých rukojemníkov, ktorí sú naďalej v zajatí Hamasu. "Môj priateľ Avinatan je stále tam. Musíme ich priviesť späť, kým nebude príliš neskoro. Nechceme stratiť viac ľudí, ako sme už stratili," uviedla.

Hamas podľa predpokladov izraelských úradov naďalej zadržiava 105 rukojemníkov. Izraelská armáda odhaduje, že 34 z nich je po smrti.