Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

V Nemeckom meste zmizli z chodníkov pamätné kamene Stolpersteine

Archívna snímka z osádzania Kameňov zmiznutých (Stolpersteine). Foto: TASR Dano Veselský

Každý takýto kameň má 10 x 10 centimetrov a na každom je napísané meno, rok narodenia človeka a niekoľko slov o jeho osude.

Erfurt 8. októbra (TASR) - Neznámi páchatelia odstránili z dlažby chodníkov východonemeckého mesta Zeitz všetkých desať mosadzných kociek, ktoré tam boli osadené na pamiatku obetí holokaustu z radov miestneho židovského obyvateľstva. TASR informuje podľa agentúry DPA

Mosadzné kocky, po nemecky nazývané Stolpersteine, sa dajú nájsť v Nemecku a inde v Európe. Sú to plakety zasadené do dlažby tak, aby si ich chodec všimol, a vždy pred domom, ktorý si neskoršia obeť holokaustu slobodne vybrala za svoj domov alebo prácu. Každý takýto kameň má 10 x 10 centimetrov a na každom je napísané meno, rok narodenia človeka a niekoľko slov o jeho osude.

Fakt, že v 30-tisícovom meste Zeitz chýba všetkých desať stolpersteinov, si obyvatelia všimli v pondelok. V tento deň si Izrael pripomínal prvé výročie teroristických útokov palestínskych kománd na kibuce a mošavy na juhu krajiny, ktoré viedli k rozpútaniu vojny Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Hovorca mesta Zeitz podľa DPA informoval, že v súvislosti s vandalským činom bolo podané trestné oznámenie.