Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Valónsky regionálny premiér hrozí blokovaním ratifikácie dohody CETA

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR – Juraj Hajko

Na úplnú platnosť CETA je potrebné, aby ju ratifikovalo 38 národných a regionálnych parlamentoch členských štátov EÚ.

Brusel 2. júna (TASR) – Valónsko by nemuselo ratifikovať Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu s Kanadou, známu pod skratkou CETA, varoval regionálny premiér belgického Valónska Paul Magnette. Povedal to počas návštevy Kanady v televíznej relácii. Dohoda CETA vstúpi do úplnej platnosti až po ratifikácii v parlamentoch členských štátov EÚ.

"Dohoda by nikdy nemusela vstúpiť do úplnej platnosti. Nemuseli by sme ju ratifikovať," povedal vo vysielaní kanadskej frankofónnej televízie RDI valónsky regionálny premiér. Dodal, že Valónsko súhlasilo s dohodou len podmienečne na základe ústupkov. Informáciu priniesol belgický denník Le Soir.

Dohodu CETA ratifikoval vo februári europarlament a 17. mája aj kanadský parlament. Na základe dohodnutých podmienok by mala začať predbežne platiť mesiac od rafitikácie v Kanade, teda 17. júna.

"Zmluva vojde do platnosti len čiastočne, pretože sporné body nie sú súčasťou predbežnej platnosti dohody. Počkáme si na stanovisko Súdneho dvora Európskej únie," vyhlásil v kanadskej televízii Magnette.

Ústavnosť dohody napadlo aj 110 francúzskych poslancov. Obrátili sa na francúzsku Ústavnú radu, ktorá by mala v lete rozhodnúť, či je CETA v súlade s tamojšou legislatívou. Poukázal na to magazín Euractiv.

Na úplnú platnosť CETA je potrebné, aby ju ratifikovalo 38 národných a regionálnych parlamentoch členských štátov EÚ. Vzhľadom na počet parlamentov, námietok poslancov a súvisiacich súdnych rozhodnutí môže ratifikačný proces trvať roky.

Jedným zo zákonodarných zborov, ktoré budú rozhodovať o rafitikácii CETA je aj valónsky regionálny parlament v Belgicku. Ten vlani zablokoval podpis dohody. Po niekoľkých dňoch zložitých rokovaní medzi valónskym regionálnym premiérom, predstaviteľmi eurokomisie a Kanady sa podarilo dospieť ku konsenzu. Valónsko si presadilo ústupky a umožnilo nakoniec podpis CETA.

Dohodu podpísali vlani v októbri kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.